Gezin en kanker

Wanneer
Datum: 28 sep 2022
Tijd: 15:30 - 17:00
Aanmelden voor: 27 sep 2022 10:00

Waar
De Eik, centrum voor leven met en na kanker
Klein Tongelreplein 8, 5613 KK Eindhoven
Parkeergarage (gratis) in de Crabethstraat 18, 5613 JZ Eindhoven

Wie na aanmelding bericht heeft gekregen welkom te zijn als deelnemer, kan een kwartier voor aanvang binnenlopen.

Inloophuis de Eik kent een historie waar kinderen en jongeren van wie een ouder kanker heeft, elkaar ontmoeten en gezamenlijk activiteiten aangeboden krijgen. Kinderen en ouders hebben uitgesproken dat zij beiden behoefte hebben aan lotgenotencontact. Dat is in het programma 'Gezin met kanker' verweven. Een bijzonder concept voor kinderen in de leeftijd 7 tot en met 12 jaar én hun ouders/opvoeders.

Kanker zet je leven op zijn kop. Als een ouder of opvoeder kanker krijgt, is dat ingrijpend. Het ziek zijn en de emoties die erbij horen, hebben effect op alle gezinsleden en schoppen het normale leven in de war.
Erover praten en praktische en persoonlijke ondersteuning kunnen een gezin helpen op een passende manier verder te gaan. Wij geloven in de kracht van lotgenotencontact, in herkenning en erkenning, informatie, steun en stimulans.

‘Als een kind te maken heeft met kanker in het gezin of in de directe omgeving, kan het hier erg over in zitten. Het is niet gemakkelijk om kanker bespreekbaar te maken binnen een gezin. Kinderen zijn erg gevoelig en opmerkzaam. Ze kunnen hierdoor verdrietig, bang of boos zijn of zich alleen voelen. We merken vaak dat kinderen en jongeren aansluiting missen in hun klas. Vriendjes en vriendinnetjes weten, gelukkig, vaak niet hoe het voelt om op jonge leeftijd met ziekte of overlijden te worden geconfronteerd.’

‘Bij De Eik vinden deze kinderen steun bij elkaar. De Eik is voor hen een veilige plek tijdens een kwetsbare periode in hun leven. We hebben samen met professionele coaches van Kasam een programma ontwikkeld speciaal voor ouders en kinderen met kanker in het gezin.’

Laura van Nispen, coach van Kasam (waarvan de letters staan voor ‘kanker heb je samen als gezin’): ‘Kasam is er voor kinderen, jongeren, ouders en professionals die te maken hebben met kanker in het gezin. Ik geloof in de kracht die je met en bij elkaar kunt vinden om kanker een plaats te kunnen geven in je leven. In het programma ‘Gezin met kanker’ kunnen kinderen van en met elkaar leren over kanker in hun gezin en wat het met hen doet. En ook jij als ouder kunt met hen en andere ouders ervaringen delen en leren van elkaar.’

De Eik heeft dit bijzondere programma, van 9 bijeenkomsten, eerder dit jaar al doorlopen. De ouders en kinderen waren heel enthousiast. ‘Met andere ouders en kinderen praten over kanker in De Eik hebben we als heel waardevol ervaren,’ vertellen deelnemende ouders. ‘We kunnen nu in het gezin beter praten over kanker. De kinderen en jongeren vonden het geweldig en blijven elkaar ook na het programma ontmoeten bij De Eik!’

Je kunt jouw gezin aanmelden voor deelname aan een serie van 9 bijeenkomsten.
Zodra voldoende gezinnen gaan meedoen plannen we de data voor de 9 bijeenkomsten van  De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op een maandag of dinsdagavond en is alleen voor de ouders/opvoeders. De volgende acht bijeenkomsten zijn op woensdagmiddag met de kinderen, zoals in het Programma Eik - Kasam najaar 2022 v3 te lezen is. Dan zullen parallel daaraan ook de ouders ontvangen worden.

Begeleiders zijn Laura van Nispen, coach van Kasam, en Lodewijk en Marijke, vrijwilligers van De Eik.
🎥  Edith van Zalinge maakte een illustratieve film van een woensdagmiddag bij 'Gezin en kanker'.

Maximaal 6 gezinnen, waarin een ouder/opvoeder te maken heeft met kanker, kunnen hieraan deelnemen.
Als je je gezin aanmeldt via het aanmeldformulier hieronder, is het fijn als je bij opmerkingen aangeeft met hoeveel volwassenen en kinderen (naam + leeftijd van de kinderen) jouw gezin wil deelnemen aan dit programma.
Je hoeft je gezin alleen bij één datum aan te melden. Na aanmelding zal binnen niet al te lange tijd contact met jullie worden opgenomen voor een nadere kennismaking.

Gezin en kanker

Informatie
Er kunnen maximaal 6 personen meedoen in deze groep.
Je bent van harte welkom, er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelden
Deze activiteit werkt met een vaste groep deelnemers. Je kunt je opgeven via het digitale aanmeldformulier. N.B.: Na aanmelding neemt één van de begeleiders eerst contact met je op om te overleggen wanneer je daadwerkelijk voor het eerst zult gaan meedoen.

Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet meer mogelijk.