Chemobrein

Wanneer
Datum: 14 mrt 2023
Tijd: 19:00 - 20:30
Aanmelden voor: 13 mrt 2023 19:00

Waar
De Eik, centrum voor leven met en na kanker
Klein Tongelreplein 8, 5613 KK Eindhoven
Parkeergarage (gratis) in de Crabethstraat 18, 5613 JZ Eindhoven

Wie na aanmelding bericht heeft gekregen welkom te zijn als deelnemer, kan een kwartier voor aanvang binnenlopen.

Wat is een chemobrein?
Voor een fitter lijf gaan we sporten, en voor een fitter brein?
Steeds meer mensen overleven kanker en pakken opgelucht de draad van hun leven op. Helaas gaat dat soms moeilijker dan verwacht. Na behandeling van kanker en met name na chemokuren kunnen zich klachten aandienen met concentreren, helder denken en onthouden. Ook gevoeligheid voor omgevingsprikkels kan lastig zijn.

Uit onderzoek van het AMC en het Nederlands Kanker Instituut blijkt dat de verbinding tussen de verschillende hersengebieden bij patiënten die chemotherapie kregen is aangetast. Het werkgeheugen functioneert dan minder goed. Overgangsklachten en stressvolle ervaringen kunnen ook een rol spelen. Werkgeheugen-problemen hebben grote impact op het dagelijks functioneren, en zeker op het functioneren in werksituaties.
Het trainen van het brein is iets waarvan we weten dat dit beperkt effect heeft. Wel zijn er andere dingen die je kunt doen om minder last te hebben van de klachten, je brein gezond te houden en herstel van de klachten te bespoedigen.

De presentatie vandaag is in handen van Marieke van de Wal (psycholoog), en Angelique Brands (Verpleegkundig Specialist mammapathologie) van het Máxima Medisch Centrum.

Uitgebreid artikel in het Eindhovens Dagblad en uitzending van Editie NL.
Onlangs verscheen er n.a.v. een eerder bij De Eik gehouden informatieavond over het chemobrein een uitgebreid artikel in het Eindhovens Dagblad. Psycholoog Marieke van de Wal en verpleegkundig specialist borstkanker Angelique Brands van het Máxima MC vertelden over hun expertise en ervaringen. Maar ook Eikgast Frauke vertelde haar verhaal. En dat werd opgemerkt door Editie NL. Lees er alles over via deze link op onze website.

De bijeenkomst vindt plaats met minimaal 6 deelnemers.
Ieder die geinteresseerd is in dit onderwerp kan zich persoonlijk aanmelden via onderstaand aanmeldformulier.
Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een kleine donatie voor De Eik is altijd welkom en wordt op prijs gesteld. Doneren kan via het aanklikken van deze betaallink of ter plaatse heel gemakkelijk via het scannen van een QR-code. Het bedrag kun je zelf aanpassen.

Chemobrein

Informatie
Er is plaats voor maximaal 51 personen bij deze activiteit.
Je bent van harte welkom, er zijn geen kosten aan verbonden.


Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet meer mogelijk.